ב - 25 לאפריל התקיים במכללת אורט בראודה כנס תעשיה-אקדמיה השמיני ע"ש פרופ' יוחנן ארזי ז"ל. הכנס עסק השנה בנושא "מעבר לתעשייה חכמה". בצד הרצאות חשובות בלט העדר ההתייחסות להשפעת האתגרים שצוינו הדוברים על נושא "הדרכת עובדים". בפוסט זה אנסה להתייחס להשפעה ההדדית בין השינויים הצפויים בתעשייה 4.0 לבין הדרכת עובדים.
הכנס כלל הרצאות מרתקות על השינויים הצפויים ברצפת הייצור, על כניסת טכנולוגיות חדשות ורובוטיקה, על השינויים הצפויים במצבות העובדים ובתפקידם, ועל הפיכת השיפור באיכות וביעילות לתנאי הישרדותי עבור התעשייה. כהמשך והשלמה לנאמר בכנס, להלן מספר דגשים בנושא הדרכת עובדים לקראת תעשייה 4.0. אתייחס לחשיבות של הדרכת העובדים להצלחת ההטמעה וההסתגלות הנדרשים מצד אחד, ולשינויים הנדרשים באופי ההדרכות מהצד השני.
עליית החשיבות של ביצוע מדוייק ועקבי - הדרכה ממוחשבת תחליף הדרכה פרונטלית
כפי שציינו רבים מהדוברים העלאת הפריון הופכת לתנאי הישרדותי במציאות החדשה. אחד הגורמים המרכזיים להצלחה בכך הוא עבודה מדויקת ועקבית. סטנדרטים ישנים הכוללים "תורה שבעל פה" המועברת מעובד וותיק לחדש, עלולה לגרור אובדן מידע ושחיקה בנהלים מ"דור לדור".
נדרשת הכנסה של מערכות הדרכה ממוחשבות המאפשרות לימוד אחיד ומלא גם למקומות שיכלו להסתדר בלעדיה בעבר.
העלמות ושינוי מקצועות - נדרשת יכולת להפיק לומדות רבות בתקציב נמוך עם אפשרות לעדכנן בקלות.
נדרשת כמות גדולה יותר של הדרכות בשל השינוי הצפוי בסדרי העבודה, ניוד עובדים, ושינויים בתכולת התפקידים (בייצור ובניהול). כדי לעמוד בהכשרה לשינויים יש לייצר לומדות רבות יותר, ובתדירות גבוהה. יש צורך בכלים שיאפשרו לצוותים מתוך המפעל ואולי אף למומחי התוכן עצמם לייצר בעצמם בקלות ובמהירות לומדות אפקטיביות הניתנות לעדכון ביעילות.
הדרכה טכנולוגית גם לעובדים וותיקים- על הלומדות להיות שמישות ומעניינות הן לדור הוותיק והן לחדש
אחד מתוצאות הלוואי של הכנסת טכנולוגיה ואוטומציה היא שינויים בדרישות התפקיד גם לעובדים ברצפת הייצור. עובדים וותיקים, שלא היו רגילים ללימוד ידע חדש בעבודה, נדרשים לפתע להכרת נהלים חדשים ומיכון שונה. לכן נדרשת הדרכה של מידע טכנולוגי מתקדם גם לקהל מבוגר וללא רקע טכנולוגי. הדרכה ממוחשבת נכונה מאפשרת להציג מידע זהה באופנים שונים לקהלים שונים. למשל: בחירה בתשובות טקסטואליות סטטיות לעומת משחק דינמי של לכידת התשובה הנכונה.
מערכות תמיכה להדרכה תוך כדי עבודה
הדבר נדרש בשני מישורים:
בעת הפעלת מכשור חדיש מועברים למפעיל מגוון גדול של נתונים הנאספים ובחלקם גם מנותחים "מאחור הקלעים". היכולת להבין את התהליך לפרטיו וללמוד להתמודד עם כל מצב מראש קטנה. נדרשת לומדה הרגישה לסיטואציה ו\או אם יכולות חיפוש וניוד חזקות במיוחד שיאפשרו לחפש ולמצוא פתרונות בזמן אמת.
עבור מנהלים - כמות המידע המוזרם אליהם, גם מבקרים ומערכות אוטומטית גדלה והולכת. גם כאן נדרשת גישה מהירה למידע ולתמיכה בקבלת החלטות למול מצב נתון בזמן אמת
הרחבת השימוש בסימולציות להכרת מכשור יקר שלא ניתן להשבית או לסכן בתרגול
גם תעשיות מסורתיות ישלבו יותר מכונות מהירות ומורכבות שעלות השבתתן הופכת לגורם משמעותי. סימולציות של פעולת המכונה לצורך תרגול, עוד לפני רכישת המכונה, ידרשו בתעשיות בהם לא היו כדאיות עד כה.
לסיכום
תעשיות שלא נזקקו בעבר להדרכה ממוחשבת-אינטראקטיבית יצטרפו למשתמשים בה.
ידרשו כלים לבניית הדרכה יעילה בעלות פחותה ובקצב מהיר.
תידרש יכולת עדכון לתכנים בלומדות קיימות- יכולת שחסרה ברוב הלומדות כיום.
נדרשים כלים שיאפשרו הפקת ועדכון לומדות על ידי אנשי צוות במפעל
נדרשת יכולת למגוון צורות למידה לאנשי ייצור בגילאים שונים
ההערכות לתעשייה 4.0 חייבת היערכות תקציבית וארגונית גם לפיתוח ושימוש בהדרכה ממוחשבת.
Bình luận